In 2021 zijn we in het Gezondheidshuis gestart met het aanbieden van het GLIM-programma Slimmer, de Gecombineerde Leefstijl Interventie waarbij ook aandacht is voor de M van Medicatie. Alle deelnemers hebben een intake gehad bij de apotheek en worden gevolgd op wijzigingen in medicatiegebruik.

Wat zijn onze ervaringen?

Een aantal deelnemers gebruikt geen medicatie, maar staat bij de praktijkondersteuner ‘op de nominatie’ voor het starten met een statine, medicatie tegen hoge bloeddruk of diabetes, als er op korte termijn geen verbetering is te zien in de bloedwaarden.  Deze mensen ervaren Slimmer als now-or-never interventie om te voorkomen dat ze geneesmiddelen moeten gaan slikken.

Een aantal deelnemers gebruikt medicatie die niet nodig zou zijn als ze minder zwaar zouden zijn: omeprazol is hier een mooi voorbeeld van. Maar ook behandeling van een licht verhoogde bloeddruk. Zij zijn gemotiveerd om leefstijlinterventie in te zetten om te kunnen stoppen met deze medicatie.

Anderen gebruiken middelen waarvan ze niet wisten dat ze hierdoor gewichtstoename kunnen krijgen. Doordat een deelnemer hiervan bewust werd gemaakt bij de intake, vroeg ze een half jaar later advies aan de apotheker over een al dan niet te plaatsen Kenacort injectie i.v.m. knieproblemen. Uit het gesprek kwam het advies om de injectie wel te plaatsen, omdat de knie teveel bewegingsproblemen gaf, waarbij de gebruikster wel extra op haar gewicht ging letten.

Tenslotte is er een groep gebruikers van psychofarmaca. Afhankelijk van de indicatie kan een review een aanleiding zijn om te stoppen als een leefstijlinterventie leidt tot betere slaap en ontspanning. Daarnaast leverde dit de vraag op of de leefstijlcoach in het programma voldoende psychologische ondersteuning kan bieden of dat hierbij meer specialistische begeleiding nodig is door een POH-GGZ of psycholoog. In het Gezondheidshuis gaan we kijken of we het GLIM-team kunnen uitbreiden met de inzet van een GGZ-praktijkondersteuner.

Wilt u de protocollen en extra informatie over GLIM, druk dan op onderstaande knop. U wordt dan doorverwezen naar de website van de KNMP.

Artikel over de GLIM is gepubliceerd in het Pharmaceutisch Weekblad

Download hier het hele artikel in PDF formaat.

Nanja de Jong
Nanja de JongOpenbaar en leefstijlapotheker
Apotheek Gezondheidshuis in Stadshagen te Zwolle
Mail: n.de.jong@gezondheidshuis.nu
Tel: 038-4268300