Vitamine D test bij de apotheek Kersenboogerd Hoorn:

Aanleiding voor dit project voor Marloes Pieksma: Zoals veel mensen een vitamine D tekort hebben bleek tijdens de opleiding tot leefstijlapotheker dat ook ik een van die personen was met een tekort aan vitamine D. Niet ernstig, maar toch een tekort.

Hoe was dat nou mogelijk. Ik kom veel buiten, ben heel sportief en leef gezond! Maar na wat zelfreflectie moet ik toch toegeven dat ik 4 dagen in de week binnen werk, en dat ik vooral binnen sport. En als we het dan toch hebben over botopbouw dan haal ik ook niet de 4 zuivelconsumpties per dag….. Het besef groeide dat als ik al een tekort heb aan vitamine D, dan moet toch heel Nederland zijn vitamine D spiegel laten controleren.

Dit besef van de omvang van het probleem van vitamine D tekort viel ongeveer samen met de aankondiging van het niet meer vergoeden van vitamine D per 1 januari 2023. Dit veroorzaakte veel onrust in de apotheek. Zo ontstond het idee om in de apotheek een vitamine D test aan te bieden.

Project:

Wij bieden namelijk de Biozek Vitamine D test aan en voeren deze bij de klant uit in de apotheek. Het resultaat is na 10 minuten af te lezen. Er verschijnt een gekleurd balkje en aan de kleur kun je het resultaat aflezen. Een ernstig tekort kun je hier mee opsporen.

Tijdens het wachten op het resultaat gaan we in gesprek met de klant over bewegen/sporten, buitenlucht, zonlicht en leefstijl.

Bij een ernstig tekort regelen we een recept voor een oplaaddosering en de klant krijgt korting op het onderhoudsproduct. We hebben een advieskaart gemaakt waarin we aan de hand van het gewicht de juiste oplaaddosering en periode kunnen aflezen. Uiteraard hebben we onze huisartsen hierin meegenomen en ontvangen we hiervoor een gefiatteerd recept.

Assistententeam: voor het assistenten team is dit een leuk opstapje om bezig te zijn met het geven van leefstijladvies en niet alleen maar bezig te zijn met logistieke problemen. Is een klant geïnteresseerd in meer advies dan kunnen we nog een gezondheids-APK of een leefstijlconsult aanbieden.

Denk in kansen !

  1. Advieskaart waarin we aan de hand van het gewicht de juiste oplaaddosering en periode aflezen

1. Advieskaart.

Contactpersoon: Marloes Pieksma

Farmaceutisch consulent en leefstijlapothekersassistent

Apotheek Kersenboogerd Hoorn
Mail: M.Pieksma@kersenboogerd.nl