Wijkaanpak als versneller voor het Benzomoe project
In het dorp Kortenhoef nam het aantal gebruikers van slaapmedicatie in een half jaar tijd af met twintig procent. Apotheker Heleen en huisarts Monique vertellen welke stappen ze hiervoor hebben gezet en wat de succesfactoren waren van dit Benzomoe-project.
Onnodig veel mensen in Nederland slikken medicatie tegen slaapproblemen. Inmiddels betreft het meer dan 1,3 miljoen mensen. In Kortenhoef, één van de 2diabeat wijken, besloten ze hier iets aan te doen met het Benzomoe-project. Hier worden mensen middels een wijkgerichte aanpak ondersteund bij de afbouw van slaapmedicatie en het opnieuw aanleren van gezond slaapgedrag.
Dat is belangrijk, want volwassenen die slecht slapen, hebben volgens Trimbos een verhoogd risico op o.a. obesitas, diabetes, kanker en coronaire hartziekte. De samenwerking met alle betrokken zorgverleners – huisarts, apotheker en slaaptherapeut – bleek een belangrijke succesfactor. In een aantal maanden daalde het aantal gebruikers van slaapmedicatie in Kortenhoef met maar liefst 20%. In dit artikel delen apotheker Heleen Kuijper-Tissot van Patot en huisarts Monique Stam welke stappen ze hebben ondernomen en wat de belangrijkste succesfactoren zijn.
Bron: www.2diabeat.nl
Begeleiden bij 2e uitgifte slaapmedicatie
Bij een 2e uitgifte van slaapmedicatie kan je de patiënt begeleiden. Hiervoor hebben enkele leefstijlapothekers enkele materialen ontwikkeld welke te benaderen zijn via onderstaande button:
- Folder ‘Beter Slapen’ voor de patiënt
- Baliekaart Slaap
- Presentatie voor het assistententeam