Hoeveel mensen hebben diabetes?

  • In totaal hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes, dus 1 op de 14. Iets meer mannen dan vrouwen. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. 9 op de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
  • Er zijn naar schatting tussen de 1,3 en 1,5 miljoen mensen die prediabetes hebben, een voorfase van diabetes type 2. Zij lopen een groot risico om diabetes type 2 te krijgen. Het gaat hierbij specifiek om mensen in Nederland tussen 40 en 75 jaar.
  • Mensen met prediabetes hebben 9 keer meer kans op diabetes type 2 dan mensen zonder prediabetes.
  • Er zijn ook mensen die diabetes hebben, maar dit nog niet weten. Het is niet bekend hoe groot deze groep is.
  • 51.000 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben. Dat zijn bijna 1.000 mensen per week, 140 per dag.
  • Van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2.
  • In 2040 zijn er naar schatting bijna 1,5 miljoen mensen met diabetes.

Diabetypering

Elke persoon met diabetes type 2 is uniek en behandelingen kunnen niet one-size-fits-all zijn. Via diabetypering identificeer je de verschillende subtypen van diabetes type 2 om zo de behandelingen op basis van individuele kenmerken en behoeften aan te passen.

Sommigen patiënten profiteren meer van een dieetgerichte aanpak terwijl anderen meer baat hebben bij medicatie. Het belang van leefstijl als medicijn bij de behandeling van diabetes type 2 is groot met vooral aandacht op gezonde voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en slaap voor het verbeteren van de gezondheid van patiënten.

Leefstijl bij start Diabetes en GLI

Project Leefstijl en Apotheek: (Noord Holland Noord)

Doelen van het project:

  1. Zorg en medicatiegebruik voorkomen en/of verminderen door patiënten met beginnende diabetes goed in te stellen op hun medicatie en te verwijzen naar het leefstijlaanbod: voor beginnende metformine gebruikers
  2. Patiënten die deelnemen aan de GLI goede farmaceutische zorg bieden, met specifieke aandacht voor mogelijke medicatieafbouw en medicatie die een gezondere leefstijl aannemen bemoeilijkt: voor GLI-deelnemers die medicatie gebruiken.
  3. Bewustwording creëren onder de inwoners in de Kop van Noord-Holland van het belang van een gezonde leefstijl in relatie tot de ontwikkeling van chronische aandoeningen en medicatiegebruik: voor inwoners (18+) van de KvNH.

Voor meer informatie, druk op onderstaande button

Informatieavond over Leefstijl en Diabetes

Organiseren van een informatie-meeting voor patiënten waarin leefstijl, medicatie en diabetes besproken worden. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we hoe voeding, beweging, slaap, stressmanagement en medicatie een rol spelen in het verbeteren van uw gezondheid en levenskwaliteit.

Wat kunt de deelnemer verwachten?

  • Praktische tips over gezonde voeding en beweging
  • Inzichten van experts op het gebied van leefstijl en medicijnen
  • Ervaringen over anderen die hun leefstijl hebben aangepast
  • Mogelijkheid om vragen te stellen aan onze apothekers

Voor meer informatie, druk op onderstaande button