Apotheker kan belangrijke rol vervullen in het voorkomen van ziekte
2diabeat kent een integrale wijkaanpak die tot stand is gekomen in samenwerking met circa 200 experts en ervaringsdeskundigen. Het programma is geïnitieerd door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland (DVN), VitaValley en BeBright en is opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord.
Samen de opmars van diabetes type 2 stoppen vanuit wijk en dorp, dat is het doel van 2diabeat. Het landelijke programma werkt met aanjagers op wijkniveau. Aanjagers zijn lokale sleutelfiguren die in hun eigen wijk medestanders verzamelen en actief aan de slag te gaan. 2diabeat heeft de ambitie om in 2027 in alle gemeenten tenminste in één wijk actief te zijn.
Er zijn enkele apothekers die de functie van aanjager op zich hebben genomen, waaronder openbaar en leefstijlapotheker Nelly Pol-Tromp.
In haar apotheek treft Nelly veel mensen met diabetes type 2 die hun medicatie komen ophalen. Ze vindt het broodnodig om met zijn allen aan dit toenemende probleem te werken. “We bieden als apothekers van alles, maar in het voorkomen dat mensen ziek worden en het stimuleren van medicatievermindering is ook een rol voor ons weggelegd.”
Grote opdracht voor ons als apothekers
Het is Nelly’s droom dat apothekers in de wijk niet alleen maar medicatiespecialist zijn. “Het is zaak dat we de dingen die we nu al goed doen ook goed blijven doen, maar we moeten de hele mens zien en daar is leefstijl een groot onderdeel van. Hoe mooi zou het zijn als we naast medicatiespecialist ook specialist worden in het voorkomen van medicatiegebruik. Ook wanneer mensen medicatie af willen bouwen, ligt daar een grote opdracht voor ons als apothekers om te zorgen dat dit goed gaat.”
Heb je ook interesse om als aanjager in de wijk aan de slag te gaan met 2diabeat: https://2diabeat.nl/meedoen/
Bron van het artikel: https://2diabeat.nl/
Hartstichting checkpunt in Kampen
Op 19 en 21 maart 2024 werd er in Kampen een Hartstichting checkpunt georganiseerd. Een samenwerking tussen de wijkapotheek, de Hartstichting en 2diabeat. We spraken lokale aanjager Herma Pol over hoe zij deze twee dagen heeft ervaren.
Herma’s schoonzus Nelly, die apotheker is, bedacht om samen met Herma een meetdag te organiseren. De beide dames wisten dat er een grote behoefte was aan zo’n dag. Herma: ‘Je kunt niet zomaar je waardes laten meten bij de huisarts. Dan moet daar echt een aanleiding voor zijn. Onze meetdag is juist bedoeld voor iedereen die preventief hun waardes wil laten meten of omdat ze denken een hoog risico te hebben doordat diabetes veel in hun familie voorkomt.’
De lokale apotheek werd te klein
Het was het idee om alles kleinschalig op te pakken, maar al snel werd er via 2diabeat een koppeling gemaakt met het initiatief van de Hartstichting om een Hartstichting checkpunt te organiseren. De lokale apotheek bleek toen al snel te klein. ‘We zijn toen naar het ontmoetingscentrum “Open Hof” in de kerk aan de overkant van de apotheek uitgeweken.’
Herma: ‘Door de samenwerking met 2diabeat en de Hartstichting gingen we steeds groter denken en konden we vrij makkelijk de benodigde mankracht bij elkaar brengen.
Wijkaanpak als versneller voor het Benzomoe project
In het dorp Kortenhoef nam het aantal gebruikers van slaapmedicatie in een half jaar tijd af met twintig procent. Apotheker Heleen en huisarts Monique vertellen welke stappen ze hiervoor hebben gezet en wat de succesfactoren waren van dit Benzomoe-project.
Onnodig veel mensen in Nederland slikken medicatie tegen slaapproblemen. Inmiddels betreft het meer dan 1,3 miljoen mensen. In Kortenhoef, één van de 2diabeat wijken, besloten ze hier iets aan te doen met het Benzomoe-project. Hier worden mensen middels een wijkgerichte aanpak ondersteund bij de afbouw van slaapmedicatie en het opnieuw aanleren van gezond slaapgedrag.
Dat is belangrijk, want volwassenen die slecht slapen, hebben volgens Trimbos een verhoogd risico op o.a. obesitas, diabetes, kanker en coronaire hartziekte. De samenwerking met alle betrokken zorgverleners – huisarts, apotheker en slaaptherapeut – bleek een belangrijke succesfactor. In een aantal maanden daalde het aantal gebruikers van slaapmedicatie in Kortenhoef met maar liefst 20%. In dit artikel delen apotheker Heleen Kuijper-Tissot van Patot en huisarts Monique Stam welke stappen ze hebben ondernomen en wat de belangrijkste succesfactoren zijn.
Bron van het artikel: https://2diabeat.nl/