Het is een typische drukke vrijdagmiddag. Ik help mee aan de balie. In mijn ooghoek zie ik meneer H tussen de wachtende mensen staan. Toevallig is deze meneer met guitige blik even later bij mijn balie aan de beurt. ‘Mevrouw Willemsen’, begint hij, ‘ik ben u eeuwig dankbaar dat ik nu nog steeds nauwelijks medicatie slik voor de reuma of wat er voor door moest gaan’. Overdrijven is ook een vak of in het geval van dhr H een kunst, want hij is directeur van een filmhuis.

Ik denk terug aan ruim een jaar geleden toen meneer H met een recept voor het ontstekingsonderdrukkende methotrexaat (MTX) aan de balie stond. Na enig wikken en wegen wilde hij dit mogelijk effectieve, maar niet zo onschuldige middel dan toch gaan gebruiken. Hij had pijn aan zijn duim en in een paar tenen. Volgens de reumatoloog was het reumatoïde artritis. Aan MTX zijn mensen overleden door onjuist gebruik en doordat gebruikers niet op kwamen dagen voor noodzakelijke bloedcontroles.

Ik merkte de terechte twijfel van meneer H en gooide een balletje op. ’Heeft u al gedacht aan het aanpassen van uw voeding om uw klachten te verminderen?’ Blijkbaar hadden meneer en mevrouw H onlangs besproken dat ze op een leeftijd waren waarop het goed was om wat leefstijlaanpassingen door te voeren. Het was hier nog niet van gekomen. Wat meneer H niet bekend was, is dat deze mogelijk zijn pijnklachten zouden kunnen verminderen. Ik heb hem die week een mail gestuurd met wat basistips over gezonde voeding en met de contactgegevens van een kundige diëtiste/voedingswetenschapper en the rest is history.

Suikers uit de voeding geschrapt, drie keer per week sporten, kilo’s gewicht in de Maas kunnen gooien en als bonus zijn de reumatische klachten zo goed als verdwenen. Sporadisch een ibuprofen in plaats van wekelijks MTX. De reumatoloog steunde de gezonde leefstijlaanpassingen. Een kwestie van de juiste zorgverlener op het juiste moment, JZJM. Geen rocket science, maar luisteren naar de wensen van de patiënt en diens twijfels aanvoelen. Na een jaar een dikke duim van dhr H voor de apotheker wegens het NIET verstrekken van medicatie.